söndag 7 september 2008

Nyfikenliten.se stödjer Unicef!


Vi på nyfikenliten.se är stolta världsföräldrar! Det betyder att vi ger bidrag till Unicef för att de ska få bättre förutsättninar att hjälpa barn till ett bättre liv. I bloggen kommer jag att skriva små "artiklar" om Unicefs arbete, som jag tycker är inspirerande & viktigt.
Nu läste jag att Unicef , och såklart många andra organisationer(både statliga såsom Sida och icke-statliga) arbetar intensivt med att återuppbygga skolväsendet i Afganistan. När talibanerna hade kontrollen i landet nekades framförallt flickor att få gå i skolan. Kvinnor fick såklart inte arbeta som lärare. Men nu sker alltså positiv förändring. Enligt Unicef har antalet flickor i skolan ökat från 12% 2004 till 40% 2007. Tiotusentals lärare vidareutbildas där jämställdhet och olika undervisningsmetoder sätts i centrum. Utbildning och främst av flickor nämns ofta som ett vinnande recept när det gäller positiv utveckling av ett krisdrabbat land. Dock tar det tid innan det ger resultat. Parallellt med detta arbete sker intensivt arbete inom sjukvården, där fokus också ligger på jämställdhetsarbete. Nämligen att stärka mödravården - antalet barnmorskor behöver ökas så att fler mammor överlever sina graviditeter. Barnadödligheten behöver också minskas kraftigt, vilket innebär att fler barn överlever upp till 5 år. I Sverige har vi en barnadödligthet på 4 barn/ 1000 födda dör innan 5 års ålder. Vi i Sverige har en extremt välutvecklad mödravård och exempelvis natalvård. Det är helt fantastiskt & något att vara tacksam över.
Vi på nyfikenliten.se satsar på att vara ett EKOföretag, vilket innebär att försöka verka för hållbarhet inom tre områden; ekonomiskt, ekologiskt & socialt. När ni shoppar hos oss kan handla miljövänliga pedagogiska leksaker och därmed stödja Unicefs internationella arbete - Kampen om varenda unge!
Källor: http://www.unicef.se/ - "Goda Nyheter", http://www.sida.se/

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,
vad härligt med ett företag med omtanke både för miljö och barn. Vad glad jag blir för att jag bor i Sverige med mitt barn. Ha det gott.