onsdag 12 november 2008

Beställt & tågcharter.

Idag har det beställts julkort och leksaker från Unicef till butiken. Dels kommer det såklart finnas att köpa i webbutiken, men framförallt under julmarknaden som jag kan att delta på i Norrköping under 1:a advent. Detta julkort är min favorit- det är så klart ekologiskt. Det är tur att det också är riktigt fint. Det ska bli kul att få dem, att få titta på dem i verkligheten. Jag kan tycka att det är fin tradition med julkort samtidigt är det inte så klimatsmart. Men med dessa känns det dubbel okej, då man stödjer också Unicef.

Igår på Svt:s "Packat&Klart" hade de miljötema i programmet. Det handlade främst om en tågcharterresa till Poréc i Kroatien. För två år sedan åkte vi tåg ändå till Kroatien, men reguljärt. Det var faktiskt bekvämare än vad det verkade med Fritidsresor. Tågcharter innebar att du går på i Malmö, byter i Berlin, München. Sedan går inte tåget ända fram så då blev det buss från Villach till Poréc. Emellertid behövde man som passagera inte bry sig om bagaget. Men man hade en "vanlig" tågplats i dock väldigt fina tåg från Berlin.

Det som var bra med vår reguljära resa var att vi reste med biltåg. Det är hur häftigt som helst. Vi reste med bilen från Linköping till Hamburg. Där rullade vi på bilen och satt oss i vår sovkupe, som vi hade för oss själva under hela resan. Det var jättespännande för Samuel som klättrade i kupén , sprang i tågvagnen och kunde leka. Sedan rullade vi tyvärr av i Verona. Vi skulle egentligen fara ända till Rijeka, och därifrån skulle vi bara ha en bilfärd på 2-3 timmar till Rab. Nu blev det betydligt jobbigare. Allt detta för vår bil gick sönder i Danmark, vilket innebar att vi missade vårt bokade tåg. Aptrist. Men det är en rolig reseform om man vill ha friheten som man får med bil, men vill ändå resa bekvämt, miljövänligt och barnvänligt.

Kontentan av "Packat&Klart" var att miljön klarar inte av den miljöpåverkan som flyg gör idag. En resa till Thailand motsvarade över 400 kg koldioxid, och med tåg 180 kg. Det gör faktiskt skillnad. Nä, jag håller med dem i programmet och tror på att vi måste lära oss att resa mer klimatsmart men också njuta av Sverige, eller Norden.

Inga kommentarer: